Dieta warzywno-owocowa – 5 prostych przepisów

Wiele osób zadaje pytanie, co w sumie można jeść będąc na diecie warzywno-owocowej (znanej także jako dieta dr Dąbrowskiej), która jest moim wyzwaniem na październik, a o której pisałam tu. Ilość dozwolonych produktów jest krótka, ale przy odrobinie pomysłowości i z dużą ilością przypraw można sobie świetnie poradzić. Poniżej znajdziecie 5 prostych przepisów, które wypróbowałam w tym tygodniu.

  1. Pikantne leczo warzywne

    Przepis jest prosty jak konstrukcja cepa. Kroimy cukinię, kabaczka, pomidory, paprykę w różnych kolorach i bardzo drobno siekamy 2 cebule. Wrzucamy wszystko na głęboką patelnię, podsmażamy. Dolewamy passaty pomidorowej, doprawiamy rozmarynem, sproszkowaną słodką, ostrą i wędzoną papryką (do smaku), na końcu solą i pieprzem. Dusimy do miękkości na małym ogniu (ok. 30 minut). Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Jemy tyle, ile się zmieści 😀

    dieta dr dąbrowskiej przepisy

  2. Śniadaniowa surówka ze szpinakiem, kapustą pekińską, pomidorem, ogórkiem, połówką cebuli oraz passatą pomidorową.

Kilka garści szpinaku, 4 liście kapusty pekińskiej, 1 pomidor, 2 ogórki i pół cebuli kroimy tak, żeby jakoś to wyglądało, zalewamy odrobiną passaty pomidorowej, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Czekamy chwilę, aż surówka „przejdzie”.  JEMY DO OPORU

dieta warzywno-owocowa przepisy

3. Pieczone papryki nadziewane cukinią.

Dwie czerwone papryki dzielimy na połówki.

Farsz – Kroimy jedną żółtą paprykę, cukinię, kabaczka, 2 cebule (1 czerwoną i jedną białą) oraz na drobne kawałeczki tniemy 3 ząbki czosnku. Ścieramy parę cm korzenia imbiru. Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu z połową butelki passaty/przecieru pomidorowego. Doprawiamy chilli i wędzoną papryką. Dodajemy sól i pieprz.

Uduszony do miękkości farsz wkładamy do połówek papryk i zapiekamy w piekarniku nastawionym na 250 stopni przez ok. 25 minut.

dieta dr dąbrowskiej przepisy

4. Surówka z kalafiorem.

Pieczemy podzielonego na cząstki kalafiora w piekarniku tak, aby się zbrązowił, ale nie spiekł na węgiel, w temperaturze ok. 250 stopni. Kroimy pomidora, ogórka kiszonego, kapustę pekińską i cebulę. Kroimy kalafior na drobniejsze części. Mieszamy, dodajemy majeranek, sól, pieprz i sok z cytryny.

dieta warzywno-owocowa przepisy

5. Pieczona dynia

Wielkim nożem, tudzież tasakiem, kroimy dynię na pół, wybieramy miąższ. Kroimy na podłużne kawałki. Układamy na blaszce, doprawiamy papryką, np. wędzoną i tymiankiem. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni. pieczemy ok. 20 minut. Po wyjęciu doprawiamy solą.

Jeżeli chciałbyś dostać na swojego maila – zapisz się proszę do mojego newslettera. Wyślę ci pdfa z listą zakupów na tydzień diety warzywno-owocowej, który na pewno ułatwi Ci zaplanowanie posiłków na tydzień.

Dodatkowo planuję przygotowanie pdfa z kompletną listą tego, co zjem przez 31 dni października i spisem kosztów diety. Aby otrzymać go ode mnie w prezencie jako pierwsza – znów, zapisz się na newsletter 🙂

Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *